:: NAŠ PURAČIĆ ::

Za Puračić se kaže da je to Čaršija koja ima dušu. Smješten je na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine u općini Lukavac sa oko 4.500 stanovnika. Puračić se smatra jednim od starijih naselja na području sjeveroistočne Bosne. Uvriježeno je mišljenje da je ime Puračić dobio po vojvodi Purči, koji se 1249. godine spominje u povelji bosanskog bana Mateja Ninoslava. Naselje je tada pripadalo srednjovjekovnoj župi Smoluća. Tokom osmanskog perioda Puračić se spominje u popisima Zvorničkog sandžaka iz prve polovine 16. stoljeća. Prve kuće u Puračiću su sagrađene na brežuljcima Hukića, Ćosićkića, Barica, Dugonjića, Delalića i Jašara. Prva drvena džamija u Puračiću je sagrađena 1672. godine, a prvi mekteb u zaseoku Hukići, još i prije džamije.

Godine 1824, sredinom oktobra, ustanovljen je tradicionalni pazarni dan u Puračiću –četvrtak, i ta tradicija se održala do danas, s tim da se sredinom oktobra organizuju godišnji pazarni dani – vašar.

Iako naselje vuče korijene od ranije, temelji čaršije u Puračiću postavljeni su u osmanskom periodu, dok je ista, kao i naselje, krajem osmanskog i u austrougarskom periodu doživjela puni procvat. Shodno tome, prema prvom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave 1879. godine, Puračić ima najveći broj kuća od svih naselja današnje općine Lukavac, ali i šire. Tako je u Puračiću tada evidentirano ukupno 170 kuća.

Narodna osnovna škola u Puračiću otvorena je daleke 1886. godine. Pored škole u Puračiću, te godine na Okrugu tuzlanskom su radile još svega dvije narodne te četiri konfesionalne osnovne škole.

Brojni su stambeni, infrastrukturni i privredni objekti sagrađeni u Puračiću za vrijeme osmanske i austrougarske uprave, a dva od njih (Čamdžića kuća i Hram sv. Proroka Ilije) danas imaju status nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
Kultura u Puračiću je uvijek bila veoma razvijena, a Puračić je imao i ima svoje istaknute umjetnike raznih profila: slikare, pjesnike, pisce, muzičare…

Pored svih znamenitosti koje krase čaršiju Puračić tu je i čuvena Puračka ćaska, gastronomski specijalitet od mesa koji se može probati samo u ovom mjestu po tradicionalnoj recepturi. Osim u kućama ćaska se služi u svim restoranima u Puračiću, pa su i česti gosti koji, radi Ćaske, maksuz dođu u Puračić.